Jelenlegi hely

1919 - Ady Endre halála

 

Könyvek, cikkek, recenziók
 
Botos Katalin: Ady társadalomról, Istenről... Búvópatak, 18(2019): 6. sz. 5-7.
 
Csejtei Orsolya: „Ady Endre gyönyörű emberpéldány volt”. Népszava.hu, 2019. jan. 27. Teljes szöveg
„E. Csorba Csillával, a Petőfi Irodalmi Múzeum egykori igazgatójával és későbbi főmuzeológusával, Ady összes fellelhető képmásának ismerőjével a költő ellenállhatatlan karizmájáról beszélgettünk.”
 
Kenyeres Zoltán: Ady. Hungarovox Kiadó, Budapest, 2019.
A kötetben olvasható az évről évre haladó életrajzi kronológia, nem hiányzik belőle a szakirodalmi összefoglalás, de ez a könyv a szépíró Adyról szól. Bármennyire szeretném, hogy társadalompolitikai publicisztikájának kritikai szelleme átjárja a mai közgondolkodást, itt csak a verseskötetekről és novelláskötetekről lesz szó. A költő és a mára méltatlanul elfeledett prózaíró foglalja el a könyv terét. Mert meggyőződésem, hogy írói életműve ma sem kevésbé felkavaró, ma sem kevésbé kihívó, és ma sem kevésbé forgat fel megrögzött ízlésformákat és elfogadott gondolkodásmódokat, mint a maga idejében. Újra és újra értelmezni kell. Az értelmezésfolyamat pedig végtelen, és nincs benne megállás.
Ismertetés:
Jahoda Sándor: Szükségtelen feltámasztás. Búvópatak, 18(2019): 6. sz. 21-22.
 
Péter I. Zoltán: Ady - Az Értől az Óceánig, I-III. kötet. Várad Kulturális Folyóirat, Nagyvárad, 2019.
Korábban ilyen igényű Ady-életrajz még nem született. A kiadvány a költő életének három nagy állomása (Nagyvárad, Párizs, Budapest) szerint tagolódik három kötetre."
Beszélgetés a szerzővel:
Nagyváradi időutazás az Ady-életrajz lapjain. Kolozsvári Rádió, 2019. aug. 4. Teljes hanganyag
 
Szatkó Zsolt: Kortársak Ady Endre haláláról. Felvidék.ma, 2019. jan. 27. Teljes szöveg
„Halála akár jelképesnek is mondható, mert együtt halt meg azzal a régi Magyarországgal, amelyet publicisztikáiban és verseiben annyit ostorozott – még megérte a hőn áhított forradalmat, ami azonban már későn jött, hogy a haldokló költő érdemben részt vegyen benne.”
 
 
Publicisztika
 
Bordás Gábor: Félnek Adytól, mint a tűztől. 24.hu, 2019. jan. 27. Teljes szöveg
„Ady pontosan ugyanazért vállalhatatlan a mostani politikai hatalomnak, amiért életében is az volt. Gyakorlatilag ugyanaz történik, ami egyrészt félelmetes, másrészt viszont, ha úgy vesszük, Adynak szerencséje van, hogy megint reflektorfény vetül rá.”
 
Térey János: „Kezdenek már nyakukba venni” – Száz éve halt meg Ady Endre. Magyar Hang, 2019. jan. 25. Teljes szöveg
„Tapasztalata annyira markánsan közép-európai, hogy megértéséhez „kívülről” szemlélve nem kevés ismeret és nem utolsósorban türelem kell. Adyban van valami zavarba ejtően integratív, valami lefegyverzően ’összmagyar’. Hívhatnám akár nemzetegyesítő karizmának is.”
 
Trencsényi Imre: Ady csak egy jó tollú publicista? Egy interjú margójára. Magyar Hang, 2019. aug. 9-15.
„A pártatlan írástudóknak nem lenne szabad félrenézniük, amikor nem kevesen munkálkodnak azon, hogy a XX. század elejének szellemi termékei teljesen kihulljanak irodalmi műveltésgünk és történeti tudatunk egységesnek álmodott, ám napról napra egyre apróbb szeletekre szabdalt nemzeti kánonjából."
 
 
Események
 
2019. nov. 22. Eszék, Horvátországi Magyar Oktatási és Nevelési Központ - A Misztrál együttes koncertje a J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Zágrábi Egyetem Hungarológia Tanszéke szervezésében.
Beszámoló:
Tatai Igor: Misztrál-koncertek az Ady-emlékév jegyében. Új Magyar Képes Újság, 2019. dec. 5. Teljes szöveg
 
2019. máj. 21-22. Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum – „Az én testamentumom.” Emlékkonferencia Ady Endre halálának 100. évfordulójára. Az esemény honlapja
 
2019. jan. 27. Budapest, Pesti Vigadó – A Magyar Művészeti Akadémia emlékestje Ady halálának évfordulóján.
Beszámoló:
Tóth Anna: Versből épített katedrálisok. ZeneSzó, 29(2019): 3. sz. 8.
 
2019. jan. 27. Budapest, Fiumei úti sírkert – Megemlékezés Ady Endre sírjánál.
Beszámoló:
Így néz ki most a 100 éve elhunyt Ady Endre sírja. Blikk.hu, 2019. jan. 27. Teljes anyag
 
2019. jan. 25. – 2020. jan. 5. Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum – A föltámadás szomorúsága. Emlékkiállítás Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. Az esemény honlapja
„Kiállításunk a halál pillanatával kezdődik, majd tárgyi emlékeink, írásbeli dokumentumok, filmfelvételek, versek bemutatásával idézzük fel azt az utat, melynek végén Ady Endre alakja szoborrá merevül a Nemzeti Sírkertben.”
Beszámoló:
Kovács M. Dávid: Panaszáradatot zúdított a világra leveleiben Ady. Index.hu, 2019. jan. 27. Teljes szöveg
 
 
Hírek
 
Ady 100. Magyar Demokrata, 2019. júl. 10.
Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet a MANK Nonprofit kft. alkotó- és előadóművészek számára. A kiírás célja Ady sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatása kortárs megfogalmazásban."